Morning Afterpil

De Morning afterpil of noodpil is een middel dat binnen drie tot vijf dagen (bij de Ellaone Morning Afterpil) na onbeschermde seks de kans op zwangerschap sterk vermindert.  

Onbeschermd seks gehad?
U heeft kans op een ongewenste zwangerschap als:
•    U een keer de anticonceptiepil bent vergeten
•    Het condoom is gescheurd

Ook als u regelmatig menstrueert, weet u nooit zeker wanneer de eisprong plaatsvindt. Een eitje kan ineens vroeger of later dan 'normaal' vrijkomen. Het is dus moeilijk in te schatten hoeveel risico u neemt als u zonder voorbehoedmiddel seks hebt gehad, of als het condoom is gescheurd.

De gewone Morning Afterpil kunt u tot drie dagen (72 uur) na het onbeschermde contact innemen. De Ellaone Morning Afterpil kunt u innemen tot vrijf dagen na het onbeschermde contact. De kans op zwangerschap is dan nog maar 2 procent. Hoe eerder u de Morning Afterpil neemt, hoe beter. Neemt u de Morning Afterpil binnen 12 uur na het onbeschermde vrijen dan is de kans op zwangerschap 0,5%.

•    Neem bij vragen contact op met uw huisarts of apotheek.
•    Bedenk welk voorbehoedmiddel u hierna wilt gebruiken om zwangerschap te voorkomen.

Hoe werkt de Morning Afterpil?
De gewone Morning Afterpil bevat een hormoon (levonorgestrel) dat het innestelen van een bevruchte eicel in de baarmoeder voorkomt. Hoe eerder u de Morning Afterpil neemt hoe beter, uiterlijk binnen 72 uur na het onbeschermde vrijen.

De ElleOne Morning Afterpil bevat het hormoon levonorgestrel. Het werkt ongeveer hetzelfde als de gewone Morning Afterpil, alleen kan iets langer na het onbeschermde contact nog worden ingenomen (tot vrijf dagen, 120 uur).

De Morning Afterpil beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA). Alleen het condoom beschermt tegen de meeste SOA. Als het condoom scheurt, is het slim om een SOA test te doen.

Waar verkrijgbaar?
De Morning Afterpil / Elleone is te koop bij apotheek/drogist (ongeveer €14,-) of bij CASA klinieken voor € 7,-. Voor jongeren tot 21 jaar is de noodpil gratis te krijgen op recept van de huisarts. Neem voor meer informatie contact op met CASA klinieken.

Let op: de Morning Afterpil / noodpil is niet hetzelfde als een abortuspil.

Laatst gewijzigd op 11/01/2016 - 10:09